Glutamin vücudumuzda en çok bulunan amino asittir. İskelet kaslarındaki amino asitlerin %60 ı ve vücuttaki toplam amino asitlerin %20sini oluşturmaktadır. Glutamin, whey ve kazein proteinlerinde yoğun miktarda bulunan ve sporcuların ihtiyaç duyduğu önemli amino asitlerdendir. Özellikle yumurta ve süt gibi doğal protein kaynaklarında da yüksek oranda glutamin bulunmaktadır.
Glutamin Ne işe Yarar?
Glutamin toparlanma sürecinde ve mevcut kasın korunması dönemlerinde etkin rol oynamaktadır. Kas kaybı ve sakatlanma gibi sporcuların yaşadığı olumsuzluklarda glutamin kullanılarak kas kaybı yavaşlatılabilir ve iyileşmeler hızlandırılabilir. Özellikle sporcuların aktif olarak kullandığı glutamin amino asiti, sağlık sektöründe kanser hastaları ve yanıklı hastalarda da kullanılmaktadır.
Glutaminin Faydaları
- Kas hasarını azaltmak
- İyileşme hızını arttırmak
- Sakatlanmaları önlemek
- Kas oluşumunu desteklemek
- Bağışıklık sistemini korumak
- Sindirim sistemini korumak
Glutamin Çeşitleri ve Kaynakları Nelerdir?
Proteinin yapısında bulunan bu amino asit, böbrek, karaciğer ve beyindeki amonyak ve glutamik asitten oluşur. Vücuttaki glutamin sentezinin %90 ı kaslarda oluşur. Özellikle L-glutamin sığır, tavuk, balık etinde, süt ve süt ürünlerinde, lahana, pancar, ıspanak, fasulye ve maydanozda bulunur.
Glutamin Ne Kadar ve Ne Zaman Kullanılmalı?
Sağlıklı bireylerin günlük 20-25 gram kullanımı uygun görülmektedir. Spor yapan bireylerde bu gramaj biraz daha arttırılabilir. Özellikle protein ağırlıklı beslendiğiniz günlerde besinlerden, protein tozlarından ve glutamin ürünlerinden bu değerlerde kullanım uygun olacaktır.