Çalışmalar L-Glutamin takviyesinin kas parçalanmasını en aza indirebildiğini ve protein metabolizmasının geliştirdiğini göstermiştir. Glutamin hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve size nasıl yardımcı olabileceğini bu yazımızda sizler ile paylaşacağız.
Glutamin, kaslarınızda bulunan en yaygın amino asittir – iskelet kasının % 61 inden fazlası Glutamin’dir. Glutamin % 19 azottan oluşur; bu da azotun kas hücrelerinize birincil taşıyıcısı olmasını sağlar. Glutaminin kendine has bir molekül yapısı bulunmaktadır; her iki ucunda nitrojen zincirleri bulunur. Bu da glutamini kas hücrelerine nitrojen taşıyan bir numaralı aracı yapar.
Yoğun antrenman sırasında Glutamin seviyeleri vücudunuzda büyük oranda tükenir ve bu da kuvvet, dayanıklılık ve iyileşmeyi azaltır. Glutamin seviyelerinin normale dönmesi 6 güne kadar sürebilir ve glutamin protein sentezinde önemli bir rol oynamaktadır.
Glutamine Ne işe Yarar?
Glutamin; protein metabolizması, hücre artışı ve anti-katabolizma konusunda kilit rol oynamaktadır. Glutamin ayrıca İnsan büyüme hormonunu salgılama kabiliyetini arttırır buda vücut yağ metabolizmasına yardımcı olur sonuç olarak yeni kas büyümesini destekler. Glutamin in anti-katabolizma yeteneği, kaslarınızın parçalanmasını önler.
Özellikle yaz boyunca herhangi bir kas kaybetmeden bazı vücut yağlarından kurtulmaya çalışıyorsanız protein sentezleme ( kas geliştirme ) için yardımcı olan bir takviyedir. En iyi performans için vücudunuzun her bölümünde glutamine ihtiyaç duyulmaktadır. İnce bağırsaklar vücudunuzdaki en fazla Glutamine ihtiyaç duyan organdır ve bağışıklık sisteminizin de Glutamine ye ihtiyacı vardır, çünkü egzersiz sırasında Glutamine seviyeleri tükenir. Vücut geliştiriciler hastalıklara karşı daha yatkındır bu yüzden L-Glutamine takviyesi önemlidir. Daha fazla kas kazanmaktan çok L-Glutamine in vücuttaki “bakım” etkileri için de sağladığı yarara dikkat çekilir.
L-Glutamine takviyesi, pozitif azot dengesini teşvik eder ve kas kaybını önler. Son yıllardaki araştırmalar, sadece 2 gram L-Glutamin almanın büyüme hormonu seviyelerini % 400 oranında artırabildiğini göstermiştir.
Vücut geliştiriciler her bir servisi ortalama 5 gram halinde günde 2-3 kez takviye olarak almalı buda günde ortalama 10-15 gram aralığında alınması gerektiğini gösteriyor.
Peki L-Glutamin Takviyesinin Herhangi Yan Etkisi Var mı ?
Glutaminin yan etkileri hakkında endişelenmeli misin ? Kısacası, Hayır. Yapılan çalışmalarda olumsuz yan etkilerin görülmediği saptandığına göre, glutaminin yan etkileri hakkında şüphelenmemelisinz. Ayrıca glutamin vücudumuzda doğal olarak bulunduğu için herhangi sağlık riski yoktur.
Glutaminin Yararları Nelerdir?
L-Glutamin takviyesi alıyor musun? Eğer almıyorsan bu faydaları okuduktan sonra bu durumu düşünmelisin. Glutamin, bir karbon ve azot vericisidir ve enerjiyi geri kazandıran glikojenin geri kazanılmasına yardımcı olur. Glutamin, proteininin en önemli bileşenidir ve kasın onarılması ve inşa edilmesine yardımcı olur.
Glutaminin faydaları aşağıda listelenmiştir :
- Glutamin protein senteziyle bağlantılıdır. Vücudunuzdaki diğer hücrelere Glutamine sağlamak için kasınızın katabolize edilmesini önler.
- Glutamine, hücre hacminin ve hidrasyonun muhafaza edilmesine, yaraların iyileşme süresine yardımcı olur
- Glutamin yoğun egzersizler sırasında azalan Glutamine düzeylerini doldurarak size fayda sağlar.
- Bir çalışma, 2 gram L-Glutamine in büyüme hormonlarını% 400 oranında arttırdığını gösteriyor.
- Bağırsakların temel enerji ihtiyacını glutamin sağlar. Bu sebeple bağırsaklarda oluşabilecek rahatsızlıklara karşı yardımcı olur.
- Glutamine, bağışıklık sisteminiz için birincil enerji kaynağıdır.Ülseri bile iyileşebilir! Çalışmalar, bir günde 1.6 gram Glutamin in 4 hafta içinde % 92 iyileşme oranına sahip olduğunu bulmuştur.
Kas gelişimine, protein sentezine ve sindirime yaptığı faydalardan dolayı herkesten önce vücut geliştirme ve fitness ile ilgilenenlerin odak noktası haline gelmiş olan glutaminin faydaları hakkında yapılan araştırmalar sürmektedir.